Ενα σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και οχι μόνο, είναι η διάθεση της ίλυος που παράγεται απο τις μονάδες βιολογικού καθαρισμού αστικών αποβλήτων. Έχουν προταθεί διάφορες λύσεις, αν και μέχρι σήμερα εφαρμόζονται η υγεινομική ταφή και η καύση. Μεταξύ των υπό διερεύνηση λύσεων, η αεριοποίηση, προς παραγωγή αερίου σύνθεσης ή και καυσίμου αερίου, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα, ενεργειακά και περιβαλλοντικά, επιλογή, η οποία δεν έχει εξετασθεί επαρκώς.
Τα Ηνωμένα Έθνη το 2015 έθεσαν 17 στόχους για την βιώσιμη ανάπτυξη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο όπως η φτώχεια, οι ανισότητες, η κλιματική αλλαγή, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος κ.α..
Διάφορες ερευνητικές ομάδες έχουν ασχοληθεί με τη βέλτιστη διαστασιολόγηση συστημάτων Φωτοβολταϊκών – Μπαταρίας (PV-Bat) χρησιμοποιώντας κατάλληλα εργαλεία λογισμικού. Ένα ευρέως διαδεδομένο λογισμικό είναι το HybridOptimizationModelforElectricRenewables (HOMER) το οποίο προσδιορίζει το βέλτιστο μέγεθος των υποσυστημάτων ενός PV-Bat συστήματος μέσω μιας τεχνο-οικονομικής ανάλυσης.
Τα ηλεκτρονικά ισχύος βρίσκουν ευρεία χρήση στον έλεγχο και την μετατροπή της ηλεκτρικής ισχύος, με εφαρμογή σε ηλεκτρικούς κινητήρες, στις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής κ.α.
Η Schneider Electric, ηγέτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, ανακοίνωσε μια πρωτοπορία στον κλάδο: η πλατφόρμα της, Eco Struxure IT Network Management Card 3 (NMC3), απέκτησε ένα νέο και ανώτερο επίπεδο πιστοποίησης κυβερνοασφάλειας, καθιστώντας την ως την πρώτη κάρτα διαχείρισης δικτύου Data Center Infrastructure Management (DCIM), που επιτυγχάνει την πιστοποίηση IEC 62443-4-2 Security Level 2 (SL2),από την Διεθνή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής (IEC).
Τα πρόσφατα στοιχεία για τα έργα CCS διεθνώς και στην Ευρώπη είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με μελέτη του IEEFA είναι πλέον ενδεικτικό ότι ο ΙΕΑ έχει αναθεωρήσει δύο φορές την μελλοντική πορεία του CCS. Πλέον ο οργανισμός υπολογίζει ότι το 2050 μόλις το 1,5% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού θα παράγεται από τέτοιες μονάδες.
Στην τακτική εξαμηνιαία έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας για το πρώτο εξάμηνο του 2024 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δημοσιεύτηκε στις 19/6/2024 στην ιστοσελίδα της, υπάρχει συγκεκριμένη ονομαστική αναφορά στην ανεμογεννήτρια EW16 Thetis του ομίλου Eunice, ως παράδειγμα καινοτομίας και παραγωγής τεχνογνωσίας στον κρίσιμο τομέα της πράσινης μετάβασης.
To 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως έως το τέλος της δεκαετίας πρέπει να καλυφθεί από ΑΠΕ, με τα φωτοβολταϊκά να οδηγούν την κούρσα.