Τα πρόσφατα στοιχεία για τα έργα CCS διεθνώς και στην Ευρώπη είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με μελέτη του IEEFA είναι πλέον ενδεικτικό ότι ο ΙΕΑ έχει αναθεωρήσει δύο φορές την μελλοντική πορεία του CCS. Πλέον ο οργανισμός υπολογίζει ότι το 2050 μόλις το 1,5% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού θα παράγεται από τέτοιες μονάδες.
Στην τακτική εξαμηνιαία έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας για το πρώτο εξάμηνο του 2024 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δημοσιεύτηκε στις 19/6/2024 στην ιστοσελίδα της, υπάρχει συγκεκριμένη ονομαστική αναφορά στην ανεμογεννήτρια EW16 Thetis του ομίλου Eunice, ως παράδειγμα καινοτομίας και παραγωγής τεχνογνωσίας στον κρίσιμο τομέα της πράσινης μετάβασης.
To 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως έως το τέλος της δεκαετίας πρέπει να καλυφθεί από ΑΠΕ, με τα φωτοβολταϊκά να οδηγούν την κούρσα.
Παρουσιάζεται ένα παράδειγμα έγκαιρης κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς και τονίζεται η ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου υδατοδεξαμενών που συμβάλλουν τα μέγιστα στην αντιπυρική προστασία των δασών.
Ένας από τους σημαντικότερους ρύπους που επιβαρύνουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας και επιδρούν στην ανθρώπινη υγεία, είναι η αιωρούμενη σωματιδιακή ύλη και κυρίως το ειπνεύσιμο κλάσμα με αεροδυναμική διάμετρο μικρότερη των 10 μm.
Η έγχυση υδρογόνου στο δίκτυο φυσικού αερίου αποτελεί ένα βήμα προς την απανθρακοποίηση, με το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να καταβληθούν δαπάνες για την εξ’ολοκλήρου κατασκευή μιας νέας υποδομής μεταφοράς υδρογόνου, μια και πρόκειται να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες υποδομές φυσικού αερίου.
Η έλλειψη πόσιμου νερού σε πολλά νησιά της Ελλάδας, έχει σαν αποτέλεσμα την χρήση υδροφόρων για τη μεταφορά του και κατά συνέπεια την αύξηση του κόστους του νερού.
Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ, με ανάρτηση της στα κοινωνικά δίκτυα αντικρούει το ψευδή ισχυρισμό ότι οι ανεμογεννήτριες μειώνουν τις βροχοπτώσεις.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ οι εγκαταστάσεις νέων μονάδων ΑΠΕ κατά το α' εξάμηνο του 2024 ήταν 503,4 μεγαβάτ, ένας αριθμός μάλλον χαμηλός συγκριτικά με το προηγούμενο έτος όπου προστέθηκαν περίπου 2 γιγαβάτ.
Ένα ακόμα πλήγμα δέχεται η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Η μείωση της ζήτησης των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων υποχρεώνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναθεωρήσουν τα προγράμματα τους για την παραγωγή των αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων καθώς και την κατασκευή μεγάλων εργοστασίων μπαταριών.