Η λύση EcoStruxure Microgrid της Schneider Electric μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την ενέργεια. Η τεχνολογία Μικροδικτύου επιλέγεται από τους τελικούς χρήστες όλο και περισσότερο ως στρατηγική μείωσης του ενεργειακού κόστους, προώθησης της βιωσιμότητας, του σεβασμού προς το περιβάλλον και της ανθεκτικότητας του ενεργειακού εφοδιασμού.
Ο μηχανικός οικιακός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας είναι ένα σύστημα το οποίο μας προσφέρει ιδανικές συνθήκες ποιότητας αέρα, αφαιρώντας την υγρασία καθώς και τις οσμές/ρυπογόνους οργανισμούς από την οικία μας και προσάγοντας προκλιματισμένο φρέσκο αέρα του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Παρά την υψηλή περιεκτικότητά της σε οργανικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά, η ιλύς λυμάτων (ΙΛ) -το υποπροϊόν της διαδικασίας επεξεργασίας λυμάτων - περιέχει αρκετές μολυσματικές ουσίες. Έχουν αναπτυχθεί ποικίλοι τρόποι επεξεργασίας και διαχείρισης για τη σταθεροποίηση και την ασφαλή ανακύκλωση και απόρριψη της ιλύος λυμάτων, οι οποίοι επίσης οδηγούν στην ανάκτηση πόρων και την παραγωγή ενέργειας.
Ο κτιριακός τομέας καταναλώνει περίπου το 40 % της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στις χώρες της Ε.Ε. και συνεπώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα όσον αφορά στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμια κλίμακα. Έχει παρατηρηθεί πως τα νοσοκομεία έχουν μία από τις υψηλότερες καταναλώσεις ενέργειας στον τριτογενή τομέα.
Τα νησιωτικά συστήματα που χαρακτηρίζονται από αυξημένα επίπεδα διείσδυσης ΑΠΕ βρίσκονται αντιμέτωπα με το πρόβλημα των απορρίψεων καθαρής ενέργειας, το οποίο επιδρά αρνητικά στην οικονομική απόδοση των εν λόγω εγκαταστάσεων. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορρίψεων καθαρής παραγωγής ΑΠΕ, η αποθήκευση ενέργειας ή/και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις συνιστούν ώριμες τεχνολογικά λύσεις που όμως επιβαρύνουν σημαντικά σε όρους αρχικού κόστους.
Αρκετά συχνά ακούμε μηχανικούς - αρχιτέκτονες κατά κύριο λόγο - να μιλούν για "αναπνοή" των κτιρίων, ιδιαίτερα στα πλαίσια του λεγόμενο βιοκλιματικού σχεδιασμού κτιρίων. Κάποιες φορές ο όρος αυτός παρερμηνεύεται ηθελημένα η αθέλητα και καταλήγει στη λογική ότι το κτίριο λειτουργεί καλύτερα μέσω του αθέλητου αερισμού. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Πώς θα μπορούσε να μοιάζει η παραγωγή στο μέλλον; Η εταιρεία ESSERTRoboticsπαρέχει την εμπειρία αυτή ζωντανά, τώρα. Ο καινοτόμος σταθμός AdvancedRoboticWorkstationεπιτρέπει σε διεργασίες δοκιμών και παραγωγής να αυτοματοποιούνται πλήρως με διάφορους τύπους ρομπότ και επιτρέπει σε ανθρώπους και ρομπότ να λειτουργούν μαζί, ευέλικτα και χωρίς διαχωριστικές διατάξεις.